Головна

Головна Графік заходів Увічнення пам'яті Геноцид Ромів Бабин Яр (Не)Дитячі історії Камені спотикання

Видання проекту «Захистимо пам’ять»

У період німецької окупації 1941–1944 років на території сучасної України під час масових розстрілів було вбито понад мільйон євреїв та понад 12 тисяч ромів. Їх поховали у численних могилах.

Міжнародний проект «Захистимо пам’ять» має на меті облаштування знехтуваних та забутих масових поховань євреїв та ромів, а також створення поруч з ними місць пам’яті та інформації для того, аби зберегти пам’ять про жертв для сьогодення та майбутнього.

На території сучасної України знаходяться понад дві тисячі місць масових розстрілів. У віддалених ярах, лісах, посеред полів, у колишніх протитанкових ровах чи піщаних кар’єрах загони Вермахту, CC та поліція – часто за участі місцевого населення – знищували цілі громади. Часто жертв змушували самих викопувати ями та роздягатися. Спочатку вбивали чоловіків, а потім жінок та дітей.

Після війни багато з цих місць убивств пішли у небуття. Для небагатьох, кому вдалося вижити, вшанування пам’яті вбитих членів родини, друзів та знайомих було можливим лише у вузькому колі. Офіційна радянська історіографія відмовлялася визнати євреїв та ромів як окремі групи жертв Другої світової війни. Коли за ініціативи тих, хто вижив і повернувся, встановлювалися скромні пам’ятні обеліски, вони мали бути присвячені «мирним радянським громадянам».

Проект «Захистимо пам’ять» поєднує в собі заходи щодо архітектурного захисту та гідного облаштування масових поховань з історичною та педагогічною роботою. Комплексність проекту відображається в таких напрямках та принципах діяльності:

– Точне місцезнаходження та межі поховань у місцях проекту визначаються за допомогою неінвазивних методів.

– Масовим похованням та прилеглим територіям надається адміністративний захист, що включає в себе, в першу чергу, відведення цих територій у комунальну власність. Після облаштування вони мають бути внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення і, таким чином, підлягати державній охороні.

– Масові поховання захищаються архітектурними конструкціями і облаштовуються як гідні місця пам’яті та інформації. Наявні пам’ятні знаки зберігаються та інтегруються у нові місця пам’яті.

– Місцезнаходження масових поховань, кількість жертв, долі окремих із них та тих, кому вдалося вижити, перебіг злочину та інформація про злочинців визначається за допомогою історичних досліджень. Результати історичної роботи використовуються в освітній програмі з місцевими школами та студентами.

У рамках проекту «Захистимо пам’ять» були споруджені пам’ятники та інформаційні стели у 14 населених пунктах різних областей України, де під час німецької окупації 1941–1944 рр. масово загинули євреї, а також у трьох населених пунктах Житомирської області, де загинули роми: с. Калинівка Олевського району, с. Дівошин Овруцького району і смт Іванопіль Чуднівського району.

Докладніше про проект можна дізнатися з вебсайту https://www.erinnerungbewahren.de/uk/

[с. Дівошин Овруцького району Житомирської області]
[смт Іванопіль Чуднівського району Житомирської області]
[с. Калинівка Олевського району Житомирської області]
[с. Колодянка Новоград-Волинського району Житомирської області]
[смт Любар Житомирської області]

Останні Новини

Дивитися всі
Top